Jumaat, 30 Julai 2010

Terlalu Banyak Berfikir

Tahun lepas aku pernah cakap dan beritahu yang aku pernah (dan mungkin lagi sedang sekarang) mengalami perubahan fikiran. Agak bangga diri di situ bila mengatakan yang diri ini sedang alami perubahan. Tapi itu bukanlah apa yang aku nak maksudkan. Bukanlah sebenarnya niat aku bercerita tentang perubahan sikap yang bermula dari suka berfoya – foya kepada seorang yang kuat berfikir hanya semata – mata untuk menunjukkan sikap riak dan takbur dan bangga diri (mungkin sedikit tu ada la, mungkin, moga – moga dapat hinder dari sikap macam tu). Tapi lebih kepada rungutan dan luahan rasa hati yang tak seberapa.

Kenapa aku katakan yang cerita aku dulu tu satu luahan rasa hati dan rungutan?
Sebab pada mulanya aku rasa sikap atau pemikiran macam nie agak bagus. Pada mulanya aku rasa yang jika mempunyai pemikran macam nie, aku akan rasa aku seorang yang mempunyai akal yang bernas. Jika berfikir tentang alam sekeliling, berfikir tentang hal terkini, berfikir tentang masalah dunia, berfikir tentang konspirasi, berfikir tentang keindahan alam, berfikir tentang msalah sosial, berfikir tentang isu terkini, berfikir tentang keajaiban dunia, berfikir tentang keunikan ilmu, berikir tentang itu, berfikir tentang ini, aku akan jadi seorang yang agak berilmu. Dari situ mula timbul rasa ghairah dan rasa obsess tentang apa yang difikirkan.
Sebagai contoh, jika sedang menonton berita dan keluar berita tentang masalah sosial, dengan tiba –tiba sahaja otak aku bergetar dan ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Agak hiperbola di situ). Tapi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”.

Itu baru cerita tentang fikiran aku semasa tonton berita, belum masuk lagi ketika sedang berbual bersama rakan – rakan dan orang – orang tua. Belum masuk lagi ketika aku sedang berbicara tentang isu – isu terkini bersama mereka. Sewaktu itu otak aku sama juga ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Sekali lagi, agak hiperbola di situ). Tapi sekali lagi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”. Kalau dapat keluar pun, hanya sekerat dua. Itu pun sebab ada ‘point’ atau bahan yang nak diceritakan. Ditambah lagi lepas dua tiga minit nak buat ayat sebab aku bukan pandai sangat bercakap kalau dalam situasi spontan nie. Tengok sahaja ayat aku kat sini yang berterabur macam tongkang pecah, ingat rumah je boleh jadi tongkang pecah?

Itu belum masuk lagi ketika aku sedang baca artikel –artikel yang agak berat macam artikel Mistisfiles, Hamka, dan artikel dari blog – blog lain, artikel dari surat khabar, artikel dari majalah, artikel dari surat hebahan dari masjid, surau, artikel dari program (Banyak aktiviti program dianjurkan kat sini waktu cuti ni). Semua itu sama sahaja. dengan tiba –tiba sahaja otak aku bergetar dan ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Untuk kali ketiga, agak hiperbola di situ). Tapi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”.

Kalau setakat berfikir sahaja aku tidak kisah sangat, tapi yang membuatkan aku rasa tak selesa bila sibuk sangat berfikir sehinggakan lupa nak buat benda lain. Sehingga jadi seorang yang tidak peka, mungkin pekak kot. Bila otak dah aktif dan mula ligat, mulalah hujah – hujah tadi bermain dan kemudian, lupa nak makan, lupa nak buat itu, buat ini. Bila dah mula ligat otak nie, sampai siapa lalu depan mata pun tak nampak. Biasanya orang kata dah jauh mengelamun. Perkara nie biasanya berlaku pada orang yang angau, orang yang susah hati, orang yang tengah cari ilham, orang yang tengah marah. Tapi aku pulak kena hampir tiap masa.

Lagi teruk bila dah ada idea dan ada nota nak ditulis, hanya rajin nak tulis kata kunci sahaja (Keyword). Malas nak tulis banyak – banyak. Lepas tu simpan dalam desktop buat perkasam, lagi lama lagi bagus. Bila nak buka balik untuk buat rujukan, mulalah melopong tak faham kata kunci tu untuk apa. Tak faham apa yang patut ditulis. Bila gatal dan degil nak tulis jugak, tak sama macam idea asal. Jadi lain dari apa yang sepatutnya nak dicerita. Lagi bertambah teruk bila kerja lain pun ditangguhkan, kerja yang mudah dan sepatutnya boleh siap dalam berapa minit sahaja pun nak ditangguh dengan alasan idea tengah nak datang. Bila nak buat itu, nanti dululah, nak buat ini, nanti dululah. Akhirnya satu apa pun tak jadi. Dah jadi agak beban pulak. Beban yang dah lama bertapak sejak aku mula berblog lagi. Alahai, apalah nasib, penyakit cari sendiri, sebab itulah aku dipanggil Frensick kot, fren yang SICK.Pernah baca pasal parasitisme? Segmen TBP Yang aku ceritakan dulu. Entry tu pun ada terselit jugak luahan hati aku tentang perkara macam ni tapi tak begitu detail dan tidak menjerumus ke arah bab tidak peka. Hanya cerita pasal sikap yang jadi seorang yang lupakan tugas sebagai ahli kumpulan. Antara punca terbesarnya, sikap inilah, sikap suka sangat berfikir tentang perkara luar bidang, berfikir tentang pengetahuan am sehinggakan lupa akan perkara penting yang perlu diutamakan.

frensicksignature

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails