Selasa, 16 November 2010

Antara Garisan

Salam Aidil Adha...

Terasa sayu bila teringat yang esok dah hari raya aidil adha. Terasa lain dan sedih pun ada jugak bila tak dapat sama - sama keluarga pada hari rari yang sangat mulia nie. dan bila hati mula rasa sayu, mood pun ikut sama. so bila time macam nie mula la terasa nak dengar lagu yang tenang sikit...

nak dengar lagu lain macam tak ada feel... so, aku dengar la lagu nie...




kalau dengar lagu nie mesti teringatkan cerita nie kan? tapi aku tak, aku teringat kan cerita nie :





cerita yang mengingatkan kita supaya tidak meletakkan hukum sesuka hati dan bahawa sesiapa pun boleh terjerumus kalau tak betul jaga diri kita, even kita sangka kita dah cukup baik...

Kalau nak tahu ceritanya : SINI

frensicksignature

Ahad, 14 November 2010

Sukan Negeri China Dengan Penipuannya





Belum reda lagi kisah kontroversi pemain gymnastic china di sukan komanwel India, new delhi, timbul lagi kerja buruk mereka dengan bermain dengan berat sebelah...

Petikan Dari KOSMO

Malaysia tumbang angkara pengadil!!!



REAKSI Safiq yang ternyata kecewa selepas dilayangkan kad merah pada pertemuan menentang China di Stadium Tianhe, Guangzhou, China semalam. Malaysia tewas 0-3.

MALAYSIA tewas 0-3 kepada China pada perlawanan penuh kontroversi dalam saingan Kumpulan A temasya Sukan Asia 2010 di Stadium Tianhe, Guangzhou malam tadi.

Ini kerana pengadil dari Australia, Ben Williams telah melayangkan tiga kad merah kepada Mahali Jasuli, Safiq Rahim dan S. Kunanlan.

Selain itu, lima pemain lain iaitu Fadhli Shas, Norshahrul Idlan Talaha, Amar Rohidan, Asraruddin Putra Omar dan Muslim Ahmad turut dilayangkan kad kuning berbanding pemain China yang langsung tidak diberi sebarang kad.

Jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal jelas begitu berang dengan keputusan 'berat sebelah' pengadil yang sama sekali telah meranapkan hasrat Malaysia sekurang-kurangnya mencatat keputusan seri dengan China.

"Ini pertama kali dalam sejarah saya melihat pengadil seteruk ini. Ini juga pertama kali saya bertindak untuk memberi komen terhadap pengadil.

"Saya cukup kecewa. Jika satu kad merah tidak mengapa. Ini kami terpaksa main sembilan pemain sepanjang 55 minit dan lapan pemain pada 10 minit terakhir," kata Rajagobal pada sidang media selepas perlawanan semalam.

Pada minit ke-24, Mahali dilayangkan kad merah setelah didakwa sengaja menyepak bola ke luar padang manakala Safiq turut menerima nasib sama kerana dikatakan cuba membantah keputusan pengadil.

Kunanlan pula menerima kad kuning pertama pada minit ke-79 dan kad kuning kedua seterusnya kad merah seminit kemudian kerana memberikan sepakan penalti.

"Semua pemain telah berkerja keras biarpun terpaksa lawan 11 pemain. Cuma sukar untuk terus bertahan pada baki 45 minit dengan kekurangan pemain," jelasnya.

Gol pertama China dijaringkan Li Jianbin menerusi tandukan selepas sepakan percuma pada minit ke-61 diikuti gol kedua hasil sepakan percuma Zhao Honglue pada minit ke-64 sebelum Zhang Linpeng menyudahkan sepakan penalti pada minit ke-82.




KONTROVERSI... Williams melayangkan kad merah kepada kapten Malaysia, Safiq Rahim (tengah) pada aksi di Stadium Tianhe, Guangzhou semalam. Malaysia tewas 0-3.


Sementara itu, Safiq yang merupakan ketua pasukan negara memberitahu: "Saya hanya tanya pengadil kenapa Mahali dilayangkan kad merah. Kemudian saya diberi kad kuning.

"Apabila saya tanya pula kenapa saya kena kad kuning, pengadil terus keluarkan pula kad merah," katanya.

Malaysia bagaimanapun tetap berjaya layak ke pusingan kedua selaku empat pasukan tempat ketiga terbaik dan akan bertemu juara Kumpulan B, Iran petang esok.


p/s : tak suka orang yang mengkritik secara negatif . kepada pengkritik, jangan nak salahkan pemain malaysia sahaja dengan cakap "admit je la dah memang kita weak".


frensicksignature

Sabtu, 13 November 2010

Akibat Terlalu Banyak “Save Page”





Apa itu save page?

Save page ialah laman web yang kita simpan dalam komputer kita. Bila kita melayari internet, komputer akan simpan segala apa yang kita buka atau muat turun dalam komputer kita. Tetapi semua benda tu disimpan secara sementara sahaja (Temporarily File) . Bila kita tutup laman tu, secara automatik apa yang berkaitan dengan laman web tu akan di padam serta - merta.


Tetapi bila kita muat turun (Download / Save), apa yang kita muat turun tu akan tersimpan di dalam komputer selagi kita tak padam. Nie perkara asas bagi semua orang yang suka berinternet mesti tau. Kalau tak tahu agak bahaya.Tetapi ada satu perkara yang mungkin agak jarang kita buat iaitu simpan halaman, atau dalam bahasa mudahnya, “save page”.


Aku secara terus terang tak pernah ada kemudahan internet kat rumah, tak pernah memiliki jalur lebar atau bahasa popularnya Broadband, atau bahasa timangannya Berukband. Kalau kat hostel pulak biasanya pakai internet via Streamyx dari kawan punya. so, bila nak mohon tukar alamat, biasanya akan memakan banyak sangat masa. Kadangkala sampai nak habis sem baru la selesai pasang Streamyx. So, kesimpulannya, jarang la aku akan “online” (dan sesiapa yang suka tengok status aku kat facebook mesti pernah ternampak aku tulis LONG TERM OFFLINE) dan bila aku “online”, aku akan gunakan perkhidmatan tanpa wayar atau dalam bahasa mudahnya, Wireless Network” atau bahasa timangannya, “Wi-Fi”.


Bila aku gunakan wi-fi untuk berdunia maya, aku akan gunakan jenis yang awam punya. Contohnya macam dekat uni, dekat kedai mamak tak pun dekat kopitiam. Bila makan dan berdunia maya kat tempat macam tu, rasa kurang sedap la kan? Tambah lagi masa agak terhad bila berinternet kat luar. Sebab dorang ada masa nak tutup kedai jugak. Kalau ada yang jenis 24 jam pun, tak kan nak minum air satu cawan lepas tu, duduk berkampung kat kedai satu hari? Tak kan nak kena order tiap – tiap jam pulak kan? Banyak pulak duit aku?


So, bila dah tak cukup masa, aku akan cari alternatif lain iaitu simpan halaman atau “save page”. Aku akan bukak segala halaman yang aku rasa aku minat dan kemudian aku “save” terus sebelum baca. Dah balik rumah baru baca. Tu la yang jadi macam entry “111 entry dalam satu malam tu”. Bila dah simpan halaman, aku akan rasa sayang nak buang sebab ada artikel yang aku rasa menarik untuk disimpan. Mana la tau, kot – kot boleh guna untuk kebaikan masa depan. lebih – lebih lagi dekat facebook ramai yang post note pasal nasihat la, artikel la. Dah la aku jenis pantang jumpa page macam tu.





Bila next time berdunia maya lagi, aku akan buat perkara yang sama iaitu save page. Dan bila baca kat rumah, rasa sayang nak buang. Dan seterusnya perkara yang sama berulang sampai beberapa kali.


Kalau tak simpan dan terus baca jek, dia akan hilang bila kita tutup. Masalahnya, kali nie dah jadi fail yang kena padam sendiri. So nak tak nak kena la padam sikit – sikt yang rasa tak best tu. (Mungkin entry korang ada yang terpilih jadi koleksi “Save Page” aku, bukan satu atau dua, mungkin tiga atau lebih). Bila dah banyak sangat halaman yang disimpan aku terpaksa buat “folder” untuk asingkan yang mana dah baca atau yang mana halaman yang aku simpan hari ni, yang mana aku simpan hari tu. Bila dah banyak “folder”, maka banyak la ruang yang kena makan kat dalam Local Disk C aku.


Dan menjadi masalah lagi bila dah bercampur dengan data atau fail yang berkaitan dengan akademik macam soalan tutor, assignment, mini project yang nak kena muat turun dari portal. Selalu sangat aku terima fail atau data yang ter”duplicate”. Maksudnya fail yang sama tapi ada banyak disebabkan oleh terlupa sama ada aku dah muat turun atau tak, bila cari tak jumpa, so aku muat turun lagi. Dah macam sampah dah aku tengok ruang folder download.


So, sekarang nie kusut nak cari jalan macam mana nak bersihkan folder Dowload aku. Dan terus terang aku cakap ia memang mengganggu kerja aku terutama nak final exam nie. Banyak sangat yang nak dipadam dan ditapis tapi saying nak buang. Aduhai nasib.


frensicksignature

Jumaat, 12 November 2010

Malaysia gay-themed film gets applause at 1st show?





KUALA LUMPUR, Malaysia – Muslim-majority Malaysia's first gay romance movie opens with playful scenes of a bare-chested male couple massaging each other on a beach at night _ but their euphoria soon evaporates in a story that seeks to placate both conservative government censors and contemporary audiences hungry for edgy material.

"Dalam Botol," or "In A Bottle," is a Malay-language film about a man who gets a sex change operation because he thought it would satisfy his male lover, but ends up regretting it. The film earned applause from movie bloggers invited to its first public screening Wednesday, three months before its scheduled nationwide release.

"Even five years ago, we wouldn't have been able to make it," Raja Azmi Raja Sulaiman, the film's producer and writer, said after the screening. "I'm glad that at this time, at this moment, we can show it."

Malaysia's government-run cinema censorship board has long frowned on sexually provocative films. As recently as last year, the board banned British comedian Sacha Baron Cohen's "Bruno," accusing it of promoting homosexuality with its portrayal of a flamboyant fashion journalist.

But public pressure for the board to tolerate mature themes is leading to looser restrictions. Censors now say depictions of homosexuality like those in "Dalam Botol" are no longer barred _ as long as being gay isn't condoned.

"If the movie had tried to glamorize the lifestyle of a gay person, it would be against our current standard guidelines," censorship board chief Mohamad Hussain Shafie told The Associated Press this week. "But the character repents in the end. We can say it is in line with our social values."

The slow-paced, melancholy film bears influences of foreign gay-themed movies, including the Oscar-winning "Brokeback Mountain" and Hong Kong's "Happy Together."

But it takes far fewer risks _ its heterosexual male leads, who include a 26-year-old making his film debut, never kiss. The most explicit acknowledgment that the characters have sex is when one gets out of bed in his underwear while the other sleeps, presumably naked, beneath a blanket.

Nevertheless, there are raw, poignant scenes that capture the realities of being gay in a country where homosexuality is effectively outlawed. Though prosecutions are rare, sodomy is punishable by 20 years in prison.

Raja Azmi said the film is about a close friend who had sex change surgery in Thailand 25 years ago and wanted to warn young men not to make the same decision. In "Dalam Botol," the main character is wracked with remorse after his operation prompts his partner to abandon him.

"It's not an anti-gay movie. I believe it's not wrong to be gay, but it's wrong to have a sex change," Raja Azmi said.

Malaysia has no formal gay rights groups, but some gay men have mixed feelings about the film.

"I want to see gay characters in local movies, but it's wrong to make it seem like we're all so tragic and depressed," said a 30-year-old financial analyst who asked to be identified only as Mark. "Of course, I hope that someday, our society will be open enough to have a Malaysian movie about two gay men who meet, fall in love and live happily ever after."

The film _ which has been approved for a February 2011 release to audiences older than 18 _ was carefully vetted by censors from the start.

Raja Azmi submitted her script to the board before filming it. She was told to change the original title _ "Anu Dalam Botol," or "Penis in a Bottle" _ and remove an intimate bedroom conversation between the male characters.

Although "Dalam Botol" has potential for Malaysian acting awards, it might not lure local audiences who favor comedies and horror movies. Raja Azmi claimed she doesn't mind if it fails to recoup its production and marketing costs, estimated to slightly exceed 1 million ringgit ($320,000).

Some of the 30 bloggers at Wednesday's screening were cautiously optimistic.

"It's something new, something different," said 23-year-old university student Aoron Mikael. "And of course, all the controversy will make people curious to watch it."




p/s : Please take attention at the highlighted sentences,

"It's not an anti-gay movie. I believe it's not wrong to be gay, but it's wrong to have a sex change," Raja Azmi said.



I don't get it, why she said it is not wrong to be gay?!



Source : Click Here
frensicksignature

Rabu, 10 November 2010

Just Do iT (Video Version)

Baru je lepas post tentang cerita aku. Yang berkaitan dengan Do iT

lepas tu ada kawan kat facebook post pasal video nie, kat bawah nie aku rasa boleh dijadikan video penyokong.



p/s: tak tahu la, walaupun aku beri korang motivasi tentang perkara nie, tapi aku sendiri seolah - olah tak nak gunakannya...



frensicksignature

Just Do It



ini bukan nak cakap tentang NIKE sebab aku pun bukan peminat jenama NIKE.

Pada masa dahulu kala (ceh) atau paling tepat masa dalam tingkatan lima, aku pernah menghadiri satu seminar atau boleh dikatakan ceramah atau juga boleh dikatakan program kecemerlangan akademik yang dianjurkan oleh sekolah aku. Masa tu ada seorang Dr yang bagi ceramah dia kata :


“If you do it, you can get what you want!”



Selepas itu tertera ‘slide show’ yang tertulis...




“DO IT, DO IT, DO IT, DU IT, DU IT, DU IT...”




Dan akhirnya jadi...



DUIT, DUIT, DUIT...!!!



Semua orang yang berada dalam dewan tu tergelak dengan terbahaknya dalam macam-macam jenis gaya gelak termasuk cikgu tapi cikgu gelak sopan sikit.

Selepas itu, Dr tu bagi satu soalan yang mudah untuk dijawab tapi agak ‘bermain dengan perkataan’.

Beliau kemudian mengeluarkan wang kertas RM 10 dan bertanya kepada semua orang dalam dewan tu dengan soalan :

“Boleh beritahu saya macam mana nak ambil duit RM 10 dari tangan saya nie?

Semua orang pun jawab la dengan ayat masing – masing. Ada yang cakap “amik je la!”. Ada pulak yang cakap “Amik dengan tangan”. Tak kurang juga yang cakap “Amik dengan tangan, jalan dengan kaki!”

Tapi semua tu tak menjawab soalan yang diberikan malah salah sama sekali. Dr tu hanya diam dan tersenyum sambil menggelengkan kepalanya menandakan jawapan yang diberi tu salah.

Maka, untuk kali keduanya, semua orang pun jawab la dengan ayat masing – masing. Ada yang cakap “amik je la!” dengan lagi kuat . Ada pulak yang cakap “Amik dengan tangan” dengan nada yang makin tinggi . Tak kurang juga yang cakap “Amik dengan tangan, jalan dengan kaki!” di ulang untuk kali kedua, ketiga dan kali keempat dan seterusnya.

Tapi semua tu tetap tak menjawab soalan yang diberikan malah salah sama sekali. Dr tu hanya diam dan tersenyum sambil menggelengkan kepalanya menandakan jawapan yang diberi tu masih salah.

Habis tu apa jawapannya? Semua orang bertanya kembali kepada Dr tu.

Dr tu masih lagi diam dan kini dia mengangkat RM 10 yang berada di tangannya, kini lagi tinggi.


Sedang berfikir untuk mencari jawapan, aku seolah – olah tahu apa jawapannya. Baru sahaja tergerak hati nak bangun, tiba –tiba seorang pelajar bangun dan terus mengambil wang kertas RM 10 yang berada ditangan Dr tu. Dengan wajah pelik Dr tu pun cakap sesuatu, korang nak tau dia cakap apa? Macam nie :






Dengan ini, saya hadiahkan RM 10 itu kepada awak!






Pengajaran : kalau dah tahu macam mana cara nak selesaikan sesuatu masalah, jangan hanya tahu berkata-kata tetapi perlu dibuktikan dengan kelakuan!.







Oh lupa pula, Dr itu ialah seperti dalam gambar di bawah










Kenal dia? kalau tak kenal klik pada gambar.








frensicksignature

Jumaat, 22 Oktober 2010

Pahala Selepas Mati

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

  1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.
  2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.
  3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.
  4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.
  5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.
  6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.
  7. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya. Yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

  1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)
  2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
  3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

frensicksignature

Kebenaran Dari Mulut Si Penipu

Abu Hurairah r.a. pernah ditugaskan oleh Rasulullah S.A.W untuk menjaga gudang zakat di bulan Ramadhan. Tiba-tiba muncullah seseorang, lalu mencuri segenggam makanan. Namun kepintaran Hurairah memang patut dipuji, kemudian pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," gertak Abu Hurairah.

Bukan main takutnya pencuri itu mendengar ancaman Abu Hurairah, hingga kemudian ia pun merengek-rengek :

"Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya banyak, sementara saya sangat memerlukan makanan."

Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu pada akhirnya akan diberikan kepada fakir miskin ? Hanya saja, cara memang keliru. Mestinya jangan keliru.

Keesokan harinya, Abu Hurairah melaporkan kepada Rasulullah S.A.W. Maka bertanyalah beliau :

"Apa yang dilakukan kepada tawananmu semalam, ya Abu Hurairah?"

Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bahwa ia orang miskin, keluarganya banyak dan sangat memerlukan makanan," jawab Abu Hurairah. Lalu diterangkan pula olehnya, bahwa ia kasihan kepada pencuri itu,, lalu dilepaskannya.

"Bohong dia," kata Nabi : "Pada hala nanti malam ia akan datang lagi."

Kerana Rasulullah S.A.W berkata begitu, maka penjagaannya diperketat, dan kewaspadaan pun ditingkatkan.Dan, benar juga, pencuri itu kembali lagi, lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia pun tertangkap.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," ancam Abu Hurairah, sama seperti kelmarin. Dan pencuri itu pun sekali lagi meminta ampun : "Saya orang miskin, keluarga saya banyak. Saya berjanji esok tidak akan kembali lagi."

Kasihan juga rupanya Abu Hurairah mendengar keluhan orang itu, dan kali ini pun ia kembali dilepaskan. Pada paginya, kejadian itu dilaporkan kepada Rasulullah S.A.W, dan beliau pun bertanya seperti kelmarin. Dan setelah mendapat jawapan yang sama, sekali lagi Rasulullah menegaskan :

"Pencuri itu bohong, dan nanti malam ia akan kembali lagi."

Malam itu Abu Hurairah berjaga-jaga dengan kewaspadaan dan kepintaran penuh. Mata, telinga dan perasaannya dipasang baik-baik. Diperhatikannya dengan teliti setiap gerak-geri disekelilingnya sudah dua kali ia dibohongi oleh pencuri. Jika pencuri itu benar-benar datang seperti diperkatakan oleh Rasulullah dan ia berhasil menangkapnya, ia telah bertekad tidak akan melepaskannya sekali lagi. Hatinya sudah tidak sabar lagi menunggu-nunggu datangnya pencuri jahanam itu. Ia kesal. Kenapa pencuri kelmarin itu dilepaskan begitu saja sebelum diseret ke hadapan Rasulullah S.A.W ? Kenapa mahu saja ia ditipu olehnya ? "Awas!" katanya dalam hati. "Kali ini tidak akan kuberikan ampun."

Malam semakin larut, jalanan sudah sepi, ketika tiba-tiba muncul sesosok bayangan yang datang menghampiri longgokan makanan yang dia jaga. "Nah, benar juga, ia datang lagi," katanya dalam hati. Dan tidak lama kemudian pencuri itu telah bertekuk lutut di hadapannya dengan wajah ketakutan. Diperhatikannya benar-benar wajah pencuri itu. Ada semacam kepura-puraan pada gerak-gerinya.

"Kali ini kau pastinya kuadukan kepada Rasulullah. Sudah dua kali kau berjanji tidak akan datang lagi ke mari, tapi ternyata kau kembali juga."

"Lepaskan saya," pencuri itu memohon.

Tapi, dari tangan Abu Hurairah yang menggenggam erat-erat dapat difahami, bahwa kali ini ia tidak akan dilepaskan lagi. Maka dengan rasa putus asa akhirnya pencuri itu berkata :

"Lepaskan saya, akan saya ajari tuan beberapa kalimat yang sangat berguna."

"Kalimat-kalimat apakah itu?" Tanya Abu Hurairah dengan rasa ingin tahu. "Bila tuan hendak tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. (Dan seterusnya sampai akhir ayat). Maka tuan akan selalu dipelihara oleh Allah, dan tidak akan ada syaitan yang berani mendekati tuan sampai pagi."

Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah. Agaknya naluri keilmuannya lebih menguasai jiwanya sebagai penjaga gudang.

Dan keesokan harinya, ia kembali menghadap Rasulullah S.A.W untuk melaporkan pengalamannya yang luar biasa tadi malam. Ada seorang pencuri yang mengajarinya kegunaan ayat Kursi.

"Apa yang dilakukan oleh tawananmu semalam?" tanya Rasul sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan segalanya.

"Ia mengajariku beberapa kalimat yang katanya sangat berguna, lalu ia saya lepaskan," jawab Abu Hurairah.

"Kalimat apakah itu?" tanya Nabi.

Katanya : "Kalau kamu tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. (Dan seterusnya sampai akhir ayat). Dan ia katakan pula : "Jika engkau membaca itu, maka engkau akan selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati syaitan hingga pagi hari."

Menanggapi cerita Abu Hurairah, Nabi S.A.W berkata, "Pencuri itu telah berkata benar, sekalipun sebenarnya ia tetap pendusta." Kemudian Nabi S.A.W bertanya pula :

"Tahukah kamu, siapa sebenarnya pencuri yang ertemu denganmu tiap malam itu?"

"Entahlah." Jawab Abu Hurairah.

"Itulah syaitan."





p/s : Aku tak dapat mengesahkan akan kebenaran cerita nie. tetapi kalau la betul ia berlaku, pasti terkesan hikmahnya.



frensicksignature

Rabu, 20 Oktober 2010

Kisah Lima Perkara

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahwa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.

Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang negkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."

Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.

Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disadari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."

Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.

Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahwa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukittetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.

Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa saja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahwa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

Maka berkata Allah S.W.T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahwa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.


frensicksignature

Ahad, 17 Oktober 2010

Mencuri Dalam Sembahyang | Tamakninah

Dalam entry terdahulu, ada diceritakan tentang bagaimana kita boleh mencuri dalam sembahyang. Kali ini kita akan membincangkan lagi tentang mencuri dalam sembahyang dengan lebih mendalam, insyaAllah.

Tamakninah sebahagian daripada rukun solat yang sering diabaikan. Kesannya, ramai yang tidak sedar bahawa solatnya tidak sah. Tamakninah dalam bahasa mudah bererti bertenang. Ibarat memandu sebuah kenderaan, waktu di persimpangan hentikan kereta sepenuhnya sebelum bergek semula. Selagi kenderaan itu bergerak, tidaklah dikira tamakninah.

Rukun yang wajib disertakan tamakninah

Disenaraikan di sini rukun solat yang perlu disertai tamakninah dan akan batal jika tiada tamakninah.

  1. Rukuk : Sewaktu kedudukan tulang belakang sudah sama rata dan kedua – dua belah tangan memegang kepala lutut, hentikan pergerakan seketika. Itulah kadar tamakninah. Barangkali sempat membaca subhanallah.
  2. Iktidal (Bangun daripada rukuk): Pergerakan daripada ruku terus menegak dan meluruskan semula tulang belakang seperti berdiri sebelum ini. Sempurna berdiri sebentar itulah tamakninah.
  3. Sujud : Sewaktu semua anggota sujud yang tujuh (Dua tangan, dua lutut, dua kaki dan satu dahi) mencecah lantai, hentikan sebarang gerakan seketika. Itulah kadar tamakninah.
  4. Duduk antara dua sujud : Sewaktu duduk sambil membaca doanya, tidak harus bergerak anggota kasar. Itulah kadar tamakninah.

Tempat yang sering diabaikan tamakninah

  1. Iktidal : terdapat sesetengah orang terutamanya orang tua, apabila bangun daripafa ruku kepada iktidal, belum sempat tulang belakangnya lurus seperti sebelumnya, dia telah turun untuk sujud. Solat ini tidak sah kerana tidak tamakninah.
  2. Sujud: waktu sujud kedua-kedua kakinya bergerak – gerak dan ada yang mengangkatnya (Tidak mencecahkan jari kaki ke lantai). Sujud dalamkeadaan ini tidak sempurna dan tidak tamakninah maka solatnya tidak sah.
  3. Bangun daripada sujud: waktu bangun daripada sujud kedua, ketika hendak berdiri tegak ke rakaat seterusnya tidak ada tamakninah tetapi disunatkan duduk sebentar yang member nama duduk istirahat.



frensicksignature

Kepandaian Yang Berbeza

Satu hari seorang professor bijak pandai sedang menyeberangi sebuah sungai yang luas dengan sebuah sampan yang didayung oleh seorang pak cik pendayung.
Di tengah perjalanan, professor itu bertanya, “kamu pandai menulis dan membaca?”

“tidak tuan, saya buta huruf,” jawab pendayung sampan.
“Oh, kamu sudah hilang separuh daripada kehidupan kamu! Orang yang tidak pandai menulis dan membaca telah hilang separuh keupayaan untuk hidup dengan Berjaya.”

Sampan terus bergerak meredah sungai yang luas itu. Sejurus kemudian, profesor itu bertanya lagi, “Kamu ada membuat simpanan untuk masa depan?”

“Tiada tuan. Pendapatan saya hanya cukup – cukup makan,” jawab pendayung sampan lagi.

“Kalau begitu, kamu hilang lagi separuh dari kehidupan kamu. Mana mungkin orang yang tidak menyimpan wang boleh hidup dengan selesa pada masa akan tua nanti.”

Sampan terus bergerak. Tiba – tiba sampan itu terlanggar bucu sebuah batu dan bocor. Air mula memasuki sampan. Mereka berdua bergegas mengambil apa juabekas untuk mencedok air keluar dari sampan. Namun usaha mereka tidak berhasil. Kerana air begitu deras masuk. Ternyata sampan itu akan tenggelam.

Dalam keadaan cemas itu, si pendayung itu bertanya kepada professor,

“Tuan, tuan pandai berenang?”

“er, er, saya tidak tahu berenang!” Jawab professor panic.

“Kalau begitu, tuan akan kehilangan seluruh hidup tuan!”

Pengajaran : Allah tidak jadikan manusia ini bodoh, tetapi Dia jadikan setiap orang mempunyai “Kepandaian” yang berlainan. Masing – masing punya kelebihan dan kekurangan tersendiri. Jadi tidak ada manusia bodoh, yang ada hanya manusia dengan kepandaian yang berbeza.

Petikan Dari : Majalah Solusi Isu #22 M/S 108


frensicksignature

Jumaat, 8 Oktober 2010

Adam Dan Hawa

Adam…
Kau bilang dirimu hebat dan kuat ibarat pahlawan,
Gagah perkasa seperti Badang,
Kau gunakan Hawa sebagai umpan,
Untuk membuktikan kelelakianmu yang hanya temberang.

Hawa…
Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,
Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,
Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,
Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.

Adam…
Kadangkala kekacakan yang ada padamu,
Bisa membuat Hawa lemah dan cair ibarat ais terkena api,
Hati yang rapuh mudah luluh dan tunduk pada nafsu,
Jiwa yang halus mudah pula jatuh hati.

Hawa…
Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,
Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,
Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,
Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.

Adam…
Kata-kata manis nistamu bisa menggoda hati Hawa,
Senyum nakalmu membuatkan Hawa semakin suka,
Lembutmu dalam berkata membuatkan Hawa senang mendekatimu,
Sikap prihatinmu membuat Hawa tergilakan perhatianmu.

Hawa…
Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,
Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,
Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,
Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.

Adam…
Kau bilang akalmu sembilan mengalahkan nafsumu yang satu,
Gunakanlah akalmu itu untuk mendidik nafsumu yang boleh membinasakan Hawa,
Cerdikkanlah akalmu itu dengan berjihad menentang nafsumu,
Agar Hawa terpelihara sentiasa dalam jagaan taqwa.

Hawa…
Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,
Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,
Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,
Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.

Oleh itu Adam…
Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,
Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,
Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,
Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.

Adam…
Hawa meminta agar kau bersikap tegas dan berani,
Supaya Hawa takut untuk menggoda dan mendekati,
Supaya syaitan tidak membisikkan godaan nafsu durjana,
Agar kau bisa menjadi pemimpin dan ketua yang diidami Hawa.

Begitu juga Hawa…
Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,
Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,
Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,
Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.

Hawa…
Adam mudah cair dengan keanggunan wajahmu,
Namun…itu bukanlah yang Adam harapkan,
Adam mengharapkan Hawa yang berpegang teguh pada agama sebagai penyuci kalbu,
Adam juga menginginkan Hawa yang sopan dan memelihara aurat dalam berpakaian.






DAN












Untukmu Adam :

Jadilah Adam yang berpendidikan tinggi dalam agama yang bisa membimbing Hawa dari menjadi mangsa godaan syaitan dan nafsu yang boleh membinasakan. Jadilah Adam yang murah dengan kata-kata nasihat dan teguran yang boleh memperbaiki Hawa. Jadilah Adam yang sentiasa berjuang menentang nafsu dan memelihara maruah diri untuk orang tercinta yang sah bergelar isteri. Jadilah juga Adam yang boleh menjadi ketua keluarga, imam dalam solat berjemaah dan pemimpin agama seperti yang diingini oleh Hawa.
Untukmu Hawa :
Jadilah Hawa yang tinggi dengan didikan agama, merendah diri dengan akhlak terpuji dan baik hati. Jadilah Hawa yang menjaga aurat dan maruah diri dari sewenang-wenangnya dilihat ajnabi. Jadilah Hawa yang sentiasa haus akan ilmu nasihat dan teguran sebagai persiapan menjadi Hawa yang solehah untuk seorang yang sah bergelar suami. Jadilah juga seorang Hawa yang bisa menjadi anak, ibu dan isteri yang solehah serta hamba Allah yang beriman dan bertaqwa seperti yang diidamkan oleh Adam.



frensicksignature

Back To Basic (In Different Perception)



Found this idea accidentally when trying to sleep but it does not happen that day. But at least it give me a few effect (hopefully).

Baiklah, sebelum apa - apa berlaku, maaf dihulurkan, bukan kerana hari ni hari raya, bukan kerana mood raya yang belum habis tetapi nak minta maaf jikalau apa yang ditulis nie agak kasar sikit.

Sebenarnya baru lepas tonton balik cerita Ironman lakonan Robert Downey JR. Sebagai Tony Stark kalau sesiapa still tak tahu apa tu cerita Ironman boleh pinjam orang lain punya DVD atau download sendiri. Dah bertahun cerita tu sebenarnya tapi still tak bosan di mata aku kenapa?
Ada hidden messages yang boleh kita ambil dari situ. I think so.

Memang tak dinafikan ada hidden messages yang berunsurkan niat jahat dan berunsurkan ********** tapi bukan itu yang aku nak cakapkan sebab unsur tu terlalu besar dan bagi aku agak bahaya untuk dipersoalkan kat sini. Ini tempat luahan rasa dan idea, bukan untuk membincangkan hal yang serius yang sama level dengan hal ketenteraan dan kenegaraan. Apa yang penting sekarang aku cuma nak cakap pasal hidden messages yang boleh dijadikan tauladan dan aku tak nak cakap pasal hidden messages yang lain.

Kalau ditonton balik cerita tu apa yang aku nampak teknologi yang digunakan dekat kilang Tony Stark sangat tinggi dan tak boleh nak dipertikaikan dan masih jauh berbanding apa yang kita guna sekarang. Kalau kat rumah pulak kemudahan yang amat kompleks dah teliti sehinggakan ada “Jarvis“ yang jadi second assistant dalam rumah dia.

Tapi bila dia kena tangkap dengan askar Ten Ring tu, apa yang dia ada tak berguna langsung. Tak ada maknanya sebab semuanya tak ada nilai. Yang ada nilai masa tu ialah kebebasan dan ilmu. Ya. Kebebasan dan ilmu. Dan yang nak dikorek sekarang ni ialah ilmu. Kalau kita tengok, Tony Stark seorang yang suka akan peralatan yang canggih dan peralatan yang berteknologi tinggi. Tapi mana peralatan yang canggih tu semua masa dia kena culik? Tiada! Semuanya kat rumah dan kilang, bukan bersama dia.

Apa yang dia ada hanyalah ilmu. Itu sahaja. Dan dengan ilmu tu lah dia buat suit ironman yang basic dan lepaskan diri. Tapi kalau kita tengok balik macam mana dia buat suit tu? Dia tak ada teknologi yang tinggi dekat kawasan tahanan tu tapi masih boleh cipta benda yang canggih? Itu sebabnya kerana dia gunakan kaedah yang basic iaitu, kimpalan (Welding), (Casting),Pateri (Soldering),

Cuba tengok masa dia buat Acuan (Die Mold), dia gunakan pasir yang warna yang sama dengan apa yang kita orang belajar dulu dalam subjek Proses Pembuatan (Manufacturing Process). Cara yang digunakan juga sama. Kalau tengok lagi masa dia ketuk topeng besi dia tu, lepas tu dia masukkan dalam air bagi sejuk. Kalau dalam peraturan kejuruteraan. Tak boleh masukkan besi yang masih panas dalam air sebab boleh melemahkan dan menjejaskan struktur molekul besi tu untuk jangka masa yang lama. Tapi kenapa Tony langgar peraturan tu? Sebab dia tak tahu? Bukan! Tapi sebab dia tahu yang topeng besi tu tak guna untuk jangka masa yang lama. Hanya digunakan untuk lepaskan diri dari tahanan, tu sahaja. Dan topeng tu tak akan rekah dalam jangka masa yang pendek. Dan dia pulak kesuntukkan masa.




Kenapa seorang yang terlalu minat akan peralatan yang canggih masih boleh ingat akan benda yang basic macam tu? Sebab ingatan dia kuat? Mungkin jugak pengarah filem tu nak buat watak dia macam tu. Mungkin jugak pengarah filem nak buat watak dia tu seorang yang amat mementingkan amalan. AMALAN!.

Kalau kita patah balik kat babak dia belek – belek barang kat rumah dia, kita pasti perasan yang dia sedang explode engine motor dia (mungkin enijn motor). Dari situ kita boleh anggap dia memang still guna kaedah basic. Lagi satu babak kita boleh tengok masa dia pateri (solder) prototaip kaki Suit Ironman dia. Dia gunakan solder yang biasa je. Dengan alat yang biasa je dan kita boleh jumpa kat sekolah dan beli kat kedai alat elektronik. Jangan cakap kat rumah Tony Stark tak ada peralatan yang lebih canggih? Jangan cakap si Jarvis yang canggih tu tak boleh nak pateri? Sekarangkan dah ada teknologi yang tolong paterikan alat, macam teknologi pateri peranti kat dalam Litar Bersepadu (Intergrated Circuit, IC), Unit Pemprosesan Pusat (Central Processing Unit, CPU). Jangan cakap pengarah filem tu lupa nak tengok kat adegan tu dan lupa nak alter?





Itulah pentingnya amalan.

Salah satu sebab kenapa aku suka tengok cerita yang diterbitkan dari luar negara ialah kerana apa yang ditayangkan adalah nampak bersungguh – sungguh. Mereka terbitkan cerita tentang sesuatu bidang seolah – olah bukan orang awam yang tonton tetapi pakar dalam bidang itu yang tonton. Sebagai contoh cerita House dari abc studios. Cerita tu seolah – olah semua penonton dalam dunia nie adalah student medic dan doctor. Tapi apa yang dipersembahkan agak senang untuk difahami dan penonton especially student dari bidang lain pun boleh minat nak tengok (termasuk kawan – kawan aku yang memang bukan dari jurusan perubatan).dan kalau tengok cerita CSI pulak. Mereka buat cerita tu macam kita nie semuanya ahli forensic dan polis. Sedangkan tidak. Dan kalau cerita National Treasure, kita nie macam ahli sejarah dan ahli arkeologi. Tapi Cuma ada satu soalan. Kalau cerita macam The Matrix dan The Lord of The Ring, mereka buat cerita tu seolah – olah kita nie macam apa?

p/s : entry nie dah lama jadi perkasam kat folder dan draft...







frensicksignature

Rabu, 25 Ogos 2010

Another Engineering Thinking



Did all of you remember about the "Food for your thought" that i gave before?

Here and Here

Recently i blog walking into my other friends page and i found this interesting things

click picture to enlarge it

For further information about her blog, see here

frensicksignature

Ahad, 8 Ogos 2010

Tanda-tanda kematangan

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai. Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa. Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka. Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat. Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda. Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya. Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang. Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati. Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif. Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna. Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai. Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita. Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.


www.iluvislam.com
dihantar oleh : Ukhti Izzah
editor : everjihad
frensicksignature

Jumaat, 30 Julai 2010

Terlalu Banyak Berfikir

Tahun lepas aku pernah cakap dan beritahu yang aku pernah (dan mungkin lagi sedang sekarang) mengalami perubahan fikiran. Agak bangga diri di situ bila mengatakan yang diri ini sedang alami perubahan. Tapi itu bukanlah apa yang aku nak maksudkan. Bukanlah sebenarnya niat aku bercerita tentang perubahan sikap yang bermula dari suka berfoya – foya kepada seorang yang kuat berfikir hanya semata – mata untuk menunjukkan sikap riak dan takbur dan bangga diri (mungkin sedikit tu ada la, mungkin, moga – moga dapat hinder dari sikap macam tu). Tapi lebih kepada rungutan dan luahan rasa hati yang tak seberapa.

Kenapa aku katakan yang cerita aku dulu tu satu luahan rasa hati dan rungutan?
Sebab pada mulanya aku rasa sikap atau pemikiran macam nie agak bagus. Pada mulanya aku rasa yang jika mempunyai pemikran macam nie, aku akan rasa aku seorang yang mempunyai akal yang bernas. Jika berfikir tentang alam sekeliling, berfikir tentang hal terkini, berfikir tentang masalah dunia, berfikir tentang konspirasi, berfikir tentang keindahan alam, berfikir tentang msalah sosial, berfikir tentang isu terkini, berfikir tentang keajaiban dunia, berfikir tentang keunikan ilmu, berikir tentang itu, berfikir tentang ini, aku akan jadi seorang yang agak berilmu. Dari situ mula timbul rasa ghairah dan rasa obsess tentang apa yang difikirkan.
Sebagai contoh, jika sedang menonton berita dan keluar berita tentang masalah sosial, dengan tiba –tiba sahaja otak aku bergetar dan ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Agak hiperbola di situ). Tapi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”.

Itu baru cerita tentang fikiran aku semasa tonton berita, belum masuk lagi ketika sedang berbual bersama rakan – rakan dan orang – orang tua. Belum masuk lagi ketika aku sedang berbicara tentang isu – isu terkini bersama mereka. Sewaktu itu otak aku sama juga ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Sekali lagi, agak hiperbola di situ). Tapi sekali lagi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”. Kalau dapat keluar pun, hanya sekerat dua. Itu pun sebab ada ‘point’ atau bahan yang nak diceritakan. Ditambah lagi lepas dua tiga minit nak buat ayat sebab aku bukan pandai sangat bercakap kalau dalam situasi spontan nie. Tengok sahaja ayat aku kat sini yang berterabur macam tongkang pecah, ingat rumah je boleh jadi tongkang pecah?

Itu belum masuk lagi ketika aku sedang baca artikel –artikel yang agak berat macam artikel Mistisfiles, Hamka, dan artikel dari blog – blog lain, artikel dari surat khabar, artikel dari majalah, artikel dari surat hebahan dari masjid, surau, artikel dari program (Banyak aktiviti program dianjurkan kat sini waktu cuti ni). Semua itu sama sahaja. dengan tiba –tiba sahaja otak aku bergetar dan ligat memerah keringatnya untuk berfikir tentang cara mengatasinya.Idea – idea yang bernas terus keluar bagai cendawan lepas hujan lebat, ditambah lagi baja yang semulajadi. Jawapan – jawapan terus keluar macam anak kambing keluar kandang, kalau boleh macam anak kambing keluar stadium, berlumba – lumba. Terus hujah – hujah keluar bagai hujan turun ke bumi (Untuk kali ketiga, agak hiperbola di situ). Tapi yang malangnya, hujah – hujah yang bernas itu hanya keluar dalam bentuk ingatan dan renungan sahaja. Hanya keluar dalam bentuk angan – angan sahaja. Tidak dapat diterjemahkan dalam bentuk teks atau rekod yang boleh dipaparkan untuk tontonan umum, yang boleh digunakan untuk dijadikan bahan rujukan untuk orang lain untuk mengatasi masalah itu. Hujah – hujah yang tadinya bernas hanya sepintas lalu bermain difikiran. Idea – idea yang tadinya bagus, bernas, bijak hanya mampu bermain difikiran, hanya mampu lalu sebagai “angin sepintas lalu”.

Kalau setakat berfikir sahaja aku tidak kisah sangat, tapi yang membuatkan aku rasa tak selesa bila sibuk sangat berfikir sehinggakan lupa nak buat benda lain. Sehingga jadi seorang yang tidak peka, mungkin pekak kot. Bila otak dah aktif dan mula ligat, mulalah hujah – hujah tadi bermain dan kemudian, lupa nak makan, lupa nak buat itu, buat ini. Bila dah mula ligat otak nie, sampai siapa lalu depan mata pun tak nampak. Biasanya orang kata dah jauh mengelamun. Perkara nie biasanya berlaku pada orang yang angau, orang yang susah hati, orang yang tengah cari ilham, orang yang tengah marah. Tapi aku pulak kena hampir tiap masa.

Lagi teruk bila dah ada idea dan ada nota nak ditulis, hanya rajin nak tulis kata kunci sahaja (Keyword). Malas nak tulis banyak – banyak. Lepas tu simpan dalam desktop buat perkasam, lagi lama lagi bagus. Bila nak buka balik untuk buat rujukan, mulalah melopong tak faham kata kunci tu untuk apa. Tak faham apa yang patut ditulis. Bila gatal dan degil nak tulis jugak, tak sama macam idea asal. Jadi lain dari apa yang sepatutnya nak dicerita. Lagi bertambah teruk bila kerja lain pun ditangguhkan, kerja yang mudah dan sepatutnya boleh siap dalam berapa minit sahaja pun nak ditangguh dengan alasan idea tengah nak datang. Bila nak buat itu, nanti dululah, nak buat ini, nanti dululah. Akhirnya satu apa pun tak jadi. Dah jadi agak beban pulak. Beban yang dah lama bertapak sejak aku mula berblog lagi. Alahai, apalah nasib, penyakit cari sendiri, sebab itulah aku dipanggil Frensick kot, fren yang SICK.



Pernah baca pasal parasitisme? Segmen TBP Yang aku ceritakan dulu. Entry tu pun ada terselit jugak luahan hati aku tentang perkara macam ni tapi tak begitu detail dan tidak menjerumus ke arah bab tidak peka. Hanya cerita pasal sikap yang jadi seorang yang lupakan tugas sebagai ahli kumpulan. Antara punca terbesarnya, sikap inilah, sikap suka sangat berfikir tentang perkara luar bidang, berfikir tentang pengetahuan am sehinggakan lupa akan perkara penting yang perlu diutamakan.

frensicksignature

Kenapa Daftar Pertengahan Tahun?

Masa mula – mula aku hidup sebagai seorang yang betul – betul lepasan SPM, hidup aku tunggang langgang dengan perubahan mendadak yang aku alami. Dari kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah sehingga menjadi seorang penganggur yang tunggang – langgang. Cari kerja sana sini, berhempas pulas bekerja sambil merungut. Kenapa lah aku kena kerja. (Fakta: aku memang tidak suka bekerja)

Tempoh beberapa bulan berkerja membuatkan aku terfikir kenapa aku kena bekerja. Kenapa perlu ada cuti yang begitu lama. Mungkin untuk beri masa kepada lepasan SPM untuk berehat sebentar sebelum melangkah ke alam IPT. Ya lah, bukan senang menjadi seorang pelajar sekolah menengah nie. Banyak perkara perlu dipelajari. Banyak perkara perlu diingati. Banyak perkara jugak yang perlu di ambil berat terutamanya yang berkaitan dengan peperiksaan. Tambahan lagi, sewaktu sekolah dahulu, lebih menitikberatkan ilmu dari segi teori berbanding amali. Maknanya, lebih banyak perkara perlu dihafal, diingati, dan dipelajari. Maknanya juga, otak lebih banyak bekerja berbanding badan. For your information, penat otak adalah lebih penat dari penat fizikal. Sebab tu la kena banyak masa untuk otak berehat. Agak lama jugak kan?

Lama – kelamaan baru aku sedar yang sebenarnya tempoh masa untuk keputusan SPM keluar adalah lama dan dalam tempoh masa itu, aku tidak boleh duduk diam diri semata – mata untuk rehatkan otak . Kena belajar berdikari sedikit demi sedikit (Walaupun begitu, masih banyak lagi perkara yang belum dipelajari).

Semasa aku belajar sebagai seorang pelajar matrikulasi, aku masih lagi terfikir kenapa perlu ada cuti yang begitu panjang sehingga hampir setengah tahun selepas peperiksaan SPM. Aku pun berfikir lagi dan mendapat jawapan sedikit demi sedikit (Mungkin). Oh! Mungkin kerana peperiksaan SPM tu sangat penting dan perlu diperiksa dengan begitu teliti berbanding peperiksaan lain seperti UPSR dan PMR.

Tetapi peperiksaan PMR pun apa kurangnya? Agak penting juga untuk diperiksa dengan teliti? Sekali lagi aku mendapat jawapannya. Oh! Mungkin kerana subjek peperiksaan SPM tu lagi banyak dan spesifik, sedangkan di sekolah aku sendiri pelajar boleh mengambil 10 mata pelajaran, itu tidak termasuk yang belajar di sekolah teknik, sekolah vokasional, sekolah menengah agama, sekolah menengah sains, yang ambil peperiksaan sebagai calon luar juga tidak terkecuali. Tidak termasuk juga yang ‘gatal’ mengambil berbelas mata pelajaran, tidak kurang juga yang berpuluh. Sebab itu perlu lagi banyak masa. Untuk diperiksa, untuk dikemaskini dahulu sebelum dikeluarkan sebagai keputusan peperiksaan rasmi. Selepas itu aku tidak lagi bersoal tentang kenapa perlu cuti yang panjang selepas peperiksaan SPM.

Akan tetapi, sejak kebelakangan nie, persoalan tu makin segar balik dalam minda aku. Entah kenapa aku rasa masih lagi ada jawapan lagi kukuh yang boleh aku perolehi. Ada lagi persoalan kenapa kita perlu daftar untuk masuk di dalam IPT tidak kira awam mahupun swasta dalam pertengahan tahun. Kenapa perlu daftar dalam bulan 6 (Jun) atau 7 (Julai), paling cepat pun dalam bulan 5 (Mei).
Nak tahu jawapannya?


Tunggu...


P/S : Ada yang belum tahu jawapannya dan nak tahu, Ada yang belum tahu jawapannya, tapi buat – buat tahu. Ada yang sudah tahu tapi buat – buat tak tahu kerana ada agenda tersendiri, ada yang sudah tahu dan mahu beritahu lagi untuk berkongsi apa yang mereka tahu dan juga ilmu.
Kita mahu kita dimana?





frensicksignature

Khamis, 15 Julai 2010

Jangan Tanya Kepada Mereka, tanyalah mereka

Jangan tanya pisau
Apa itu kesaksamaan,
Kerana mereka hanya tahu memotong,
Bukan membahagi

Jangan tanya dacing, apa itu keadilan,
Kerana mereka hanya tahu hak sama rata
Bukan meletakkan sesuatu pada tempatnya

Jangan tanya mangkuk apa itu tolong-menolong
Kerana mereka hanya tahu menerima,
Bukan memberi

Jangan tanya pahat apa itu kepimpinan
Kerana mereka hanya tahu tunduk diketuk

Jangan tanya penukul apa itu ketaatan,
Kerana mereka hanya tahu mengarah
Bukan mendengar

Jangan tanya nila apa itu kemuliaan
Kerana mereka hanya tahu merosakkan
Susu di dalam satu tempayan,

Tanyalah semut apa itu kerajinan
Kerana hanya mereka yang tahu mana gulanya

Tanyalah lebah apa itu nikmat
Kerana mereka telah rasa madunya

Tanyalah ruyung apa itu kehormatan
Kerana hanya mereka tahu nilai sagunya

Tanyalah kitab apa itu ilmu
Kerana disitu terdapat apa yang tidak kau ketemu





frensicksignature

Terlalu Banyak Perumpamaan | Kebarangkalian Bahagian 1






Probability

Apa itu probability?

Apa itu kebarangkalian?

Barangkali kita tahu, barangkali kita tak tahu.

Probably we know, probably we not.

Tu je yang kita dapat jawab sendiri. Sebab kita sendiri tak tahu berapa ramai yang tahu tentang kebarangkalian. Sebab itu kita hanya boleh jawab barangkali, bukan pasti. Sebab kita tak tahu berapa ramai yang tahu perkara itu. Dan kita jugak tak tahu berapa ramai yang akan tahu. Diulangi, kita tak tahu berapa ramai yang AKAN tahu.

Akan, satu perkataan yang membawa maksud mendatang, yang bermaksud belum lagi terjadi tetapi barangkali terjadi dalam masa terdekat (atau jauh). Sebab itu digunakan perkataan “akan” sebab ia belum jadi.

Jika kita meramal perkara yang belum terjadi, ia adalah suatu perkara yang sangat bahaya. Kerana termasuk dalam perkara yang dilarang dan berdosa. Akan tetapi, kenapa kita belajar kebarangkalian dalam matematik? Bukankah apa yang dipelajari dalam bab kebarangkalian adalah suatu yang belum pasti terjadi? Sesuatu yang belum tentu terjadi. Kenapa kita belajar kebarangkalian?

Di dalam konsep kebarangkalian yang dipelajari sebagai subtopik dalam mata pelajaran matematik asas atau moden, ada beberapa kriteria yang diabaikan dan tidak diambil kira kerana sifat subjektifnya yang amat besar dan infiniti (Mungkin). Ini menyebabkan ia diabaikan dan menyebabkan orang yang bertanggungjawab mengkaji konsep kebarangkalian membenarkan ia dipelajari.

Sebagai contoh, dalam suatu eksperimen fizik, beberapa aspek perlu diabaikan kerana sifat subjektifnya dan sifatnya yang tidak boleh diukur (Immeasurable). Aspek yang tidak boleh diukur seperti inersia (inertia), yang hanya boleh ditentukan dengan kewujudan jisim dan pecutan. Tidak boleh diukur secara terus, contoh lain seperti rintangan angin ketika eksperimen pecutan buah epal ketika jatuh. Seperti jumlah daya geseran antara molekul – molekul ketika dikenakan daya mampatan atau regangan. Sifat seperti ini adakalanya diabaikan kerana terlalu kecil nilainya dan ada juga terlalu sukar untuk dikira. Sebab itu ia diabaikan (Neglected).
Begitu juga dengan pelajaran kebarangkalian, terdapat beberapa perkara yang diabaikan dalam mengambil kira keputusan sesuatu perkara. Sebagai contoh:

Jika terdapat dua biji bola merah dan kuning di dalam kotak, berapakah kebarangkalian bola merah diambil?

Tentu jawapannya 50% kan?

Kenapa? Sebab kita hanya mengambil kira jumlah bola yang terdapat dalam kotak itu. Kia tidak mengambil kira aspek lain seperti aspek minat si pengambil bola. Kita tidak mengira aspek lain seperti kewujudan bola luar.

Cuba lihat soalan ini pula :

Jika terdapat dua biji bola merah dan kuning di dalam kotak, berapakah kebarangkalian bola merah diambil? Si pengambil bola hanya dibenarkan untuk mengambil bola merah.

Jawapannya sudah tentu 100% bukan?

Bagaimana pula dengan ini :

Jika terdapat dua biji bola merah dan kuning di dalam kotak, berapakah kebarangkalian bola merah diambil? Si pengambil bola hanya dibenarkan untuk mengambil bola merah, tetapi dia minat akan bola kuning.

Bagaimana pula jawapannya?


Jawapan ditinggalkan untuk anda fikirkan





Maaf, perbincangan terpaksa ditangguhkan bahan tak cukup, kita sambung kelak...





frensicksignature

Betul Apa Yang Mereka Cakap

Betul apa yang mereka cakap, siapa mereka itu tidak perlu dipersoalkan tetapi apa yang perlu dipersoalkan ialah apa yang mereka cakap

Mereka cakap :

“Bila kita kejar dunia, dunia akan lari, tapi bila kita kejar akhirat, dunia akan kejar kita.”

Siapa yang tak setuju? Sila buat eksperimen sendiri. Sila buat pemerhatian sendiri dengan hati dan pemikiran yang neutral. Ingat neutral. Tidak berat ke kanan atau ke kiri. Tidak terlalu berat, tidak pula ringan. Tidak terlalu peka dan tidak pula leka. Itulah yang dinamakan keseimbangan (Equilibrium)

Kenapa mereka cakap dunia akan lari bila dikejar? Kenapa perlu kejar dunia? Apa yang dimaksudkan dengan “dunia” yang dikejarkan?

Apa yang kita lihat, apa yang kita nampak, apa yang kita rasa, apa yang kita dapat capai dengan pancaindera kita itulah dunia. Yang kita lihat, dengar, rasa, sentuh, suka, puja. Itulah dunia.

Renungkanlah,

Apalah gunanya cahaya yang cantik, pemandangan yang indah, matahari yang menyinar jika tidak dapat dikesan oleh nikmat pandangan?

Apalah guna nasi lemak, kari kepala ikan, sotong masak merah, kerapu masak tiga rasa kalau tiada nikmat lidah untuk merasa?

Apalah gunanya alunan lagu yang mendayu, suara yang lunak, bunyi burung yang menenangkan jika tiada nikmat mendengar?

Apalah gunanya semua itu dan lain lagi yang diberi kepada kita jika nikmat akal tak digunakan sepenuhnya?

Tapi kenapa semua yang diberi itu dikejarkan? Kenapa? Kenapa perlu mengejar dan melihat si kacak dan si jelitawan sehingga sanggup mengejar dan melihat lebih dari itu? Sehingga sanggup mengejar dan melihat apa yang dilarang? Mengejar dan melihat apa yang tidak sepatutnya? Kenapa biarkan orang lain melihat apa yang kita tak patut mereka lihat? Kenapa biarkan diri “dilihat”?

Kenapa perlu mengejar hasil dunia sehingga lupa akan tanggungjawab? Kenapa perlu kejarkan pekerjaan yang disangka punca pemberi rezeki makanan sehingga lupa yang lima? Kenapa perlu makan sehingga sanggup tinggal puasa? Kenapa?

Kenapa perlu mendengar “halwa telinga” dunia sehingga lupakan “halwa telinga” akhirat?





Kenapa?






Kenapa?

tak perlu mencari mood sebagai seorang yang bijak beragama. Tak perlu mencari mood dan membayangkan diri sebagai seorang yang alim untuk merenungkan hal nie. Cukup sekadar kita faham apa yang kita sedang fikirkan dan dapat menyedari apa yang sedang berlaku sekarang.
Itulah dunia? Tapi apa itu akhirat? Tiada jawapan bagi yang tidak mencarinya? Dan aku sedang mencarinya. Kesimpulannya aku tak boleh jawab. Mungkin inilah yang dinamakan ILMU KETUHANAN, sedikit berbeza dari ilmu keagamaan dan sudah tentu lain dengan ilmu

keduniaan.



Kalau kita rasa kita dah kebal untuk cabar hukum tuhan, silalah bakar kulit sendiri. Cukup sekadar itu untuk buat kita rasa sakit, pedih, yang amat sangat. Di situ kita boleh ambil pengajaran.

p/s : nota untuk sendiri. Tidak mengharapkan sesiapa untuk faham. Ketawalah puas – puas bagi mereka memahami dan yang kenal aku punya true face.










frensicksignature

Isnin, 12 Julai 2010

Untuk cuti

Selama beberapa hari cuti pada musim cuti nie segalanya kelihatan dah semakin surut. Semua momentum yang ada dah semakin luntur. Semakin malas pun ada. Mungkin agak ‘cliche’ kalau nak cakap “dah lama tak update blog kan?”. Tapi itulah kenyataannya. Momentum untuk menulis dah semakin berkurang. Mungkin akibat dari stress belajar yang masih belum hilang (mungkin) dan juga rasa malas yang membuak – buak.

Kalau masa belajar dulu dalam sem, asyik buat perkara yang sama tanpa kelainan. Asyik – asyik bangun pagi pergi kelas, pergi kuliah, balik mandi, buat kerja tugasan, online kejap, sambung tugasan sambil online sampai lambat tidur dan kadang – kadang sampai tak tidur. Sekarang pulak aku rasa hampir sama jek “loop”nya. Bangun pagi, buat kerja (kadang – kadang tidur balik sampai tengah hari kalau tak ada kerja), malam pulak melepak (Adakalanya sampai pagi).
Untuk beberapa bulan nie (Dan mungkin hampir setahun) aku rasa kerajinan, kesungguhan, kreativiti, dan segala perkara yang baik dah mula luntur. Mungkin ini jugak agak ‘cliche’ untuk aku cakap kerana seringkali aku ulang perkara yang sama dalam post yang lepas. Asyik – asyik dengan rintihan, keluhan, renungan dan apa – apa sahaja perkara yang berkaitan dengan keluhan dan cerita yang agak “sedih”. Sedih tentang akademik yang merosot, sedih tentang kawan yang menjauh, sedih tentang masa yang berlalu dan lain lagi. Mungkin ada sesiapa diluar sana yang sedang membaca tulisan nie ketawa dan mula memikirkan perkara yang negatif (Negative impression) dan juga mula nak judge si penulisnya.

Jangan bimbang sebab tidak ada lagi “entry terpanjang di abad ini” versi kedua seperti yang pernah dibuat sebelum nie. Rasa ghairah nak buat macam tu dah tak ada dah. Rasa malu pun ada jugak bila baca dan tengok balik apa yang telah ditulis sebelum nie. Rasa macam tak percaya, betul ke aku yang tulis semua nie? Ada tulisan macam budak – budak. Ada tulisan berwarna – warni macam tulisan perempuan. Ada pulak buat Tag segala, dengan award pulak tu. Macam apa entah. Siap ada nak buat trivia la. Campur dengan entry yang gah dengan “Memartabatkan Bahasa Melayu” lah. Memang macam – macam. Tapi tu dulu, sekarang nak tengok satu dua post pun payah. Kalau ada pun post yang di kedepankan (Forward). Kalau ada masa dan rajin pun, rajin baca page orang lain sahaja. Idea tu memanglah mencurah – curah tapi apakan daya, rasa malas menguasai. Kesimpulannya, idea yang mencurah – curah tu hanya setakat sampai diingatan. Akan dibicarakan kenapa idea yang mencurah – curah tu hanya setakat sampai diingatan. tunggu...

Sekian sahaja untuk masa sekarang, terima kasih banyak – banyak kerana sudi membuang masa membaca entry keluhan yang tiada faedah nie.


frensicksignature

Selasa, 6 April 2010

Tips Hilangkan Kebosanan Ketika Berada Di Dalam Lif

Dulu aku cerita pasal nak cara gilakan roomate, sekarang lain plak

Bagi sesiapa yang berkerja di bangunan yang bertingkat-tingkat lif semestinya sudah tidak asing lagi baginya. Dan bagi orang yang tidak bekerja di bangunan yang tinggi pun, mereka juga biasa menggunakan lif terutamanya apabila pergi bershoping di mana-mana mall.


Dan perlakuan biasa bagi sesiapa yang menggunakan lift adalah masuk, diam, pandang kiri, pandang kanan, pandangan atas, pandang bawah, keluar.. Tidak berkata apa-apa. Membosankan bukan.?

So kali ini aku ada tips yang baik punya untuk menghilangkan rasa bosan korang dan juga orang lain semasa berada dalam lif. Tidaklah hanya berdiri dan diam sahaja.:)



1. Ketika hanya berdua dengan orang yang tidak dikenali, cuit bahunya kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain kemudian tanya "nape.? ada orang cuit bahu ke.?"

2.Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit "Diam!, semua diam! kenapa korang bising sangat ni!" (walaupun orang lain memang sudah diam pun.:)

3. Kalau ada baca camera atau hp berkamera, ambil gambar semua orang yang ada dalam lif tersebut kemudian kata "saya ajen FBI, hendak cari suspek rompakan"

4.Kalau anda membawa bungkusan, letakkan di sudut lif kemudian jika ada yang baru masuk anda tanya adakah mereka mendengar bunyi tik..tik..tik.. kalau dorang jawab ya atau tidak pun korabng bagitahu "aku rasa dalam lif ni ada bom la".

5.Ketika pintu hendak tutup, beri pengumuman kepada semua orang. " Bertenang,jangan panik, nanti pasti akan terbuka lagi"

6.Kalau anda membawa beg tangan, sambil melihat ke dalam beg tangan anda kemudian tanyalah, "ada siapa di sana.? Keluarlah orang sudah tidak ramai ni"

7.Dekapkan telinga anda kepada dinding lif seolah-olah mendengar sesuatu didalam dinding lif dan berkata, "eh, ada tikus la dalam dinding lif ni"

8.Ketika orang tengah ramai bersesak-sesak dalam lif, anda berkata "alamak, terkentut la pulak."

9. Ketika semua orang tengah tenang, anda nyanyikan bahagian corus lagu kesukaan anda. Kalau boleh lagu rock sikit. Kasi gegar satu lif..:)

10. Anda ambil kapur atau marker, kemudian buat garisan disekeliling anda dan bagitahu " ini adalah wilayah SAYA"..

----------------

Amacam.?
ok tak tips² yang aku bagi ni..
Sesiapa yang sudah buat sila inform ye.:)

Kalau ada sesiapa yang hendak tambah tips di atas,sila bagitahu.:)

credit to : unwanted

frensicksignature

Jumaat, 2 April 2010

Cara Nak Gilakan Roomate

Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? GEt ready for the payback time…

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

10. Kata kat roommate “Ada pesanan penting untuk kau”. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap “Eh…aku dah ingat”. Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused


credit to : member facebook aku


.frensicksignature

Rabu, 31 Mac 2010

24 Must Avoided Things

Benda nie hasil dari post salah sorang kawan aku kat facebook

Suatu perkara yang aku rasa ringkas untuk diingat dan ringkas untuk diamalkan, tapi kita semua buat - buat lupa, thank to my friends who tell this to us

Sesungguhnya di dalam hidup kita dikelilingi oleh perkara-perkara yg. menyeronokkan. Tetapi itulah sesungguhnya yg. mendatangkan keburukan kepada kita. Di bawah ini terdapat 24 perkara – perkara yg. jangan dilakukan yg. seharusnya kita ambil iktibar supaya kita dapat memuhasabah diri sendiri. :



1. Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini tidak disukai oleh ALLAH s.w.t.
2. Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.
3. Jangan makan dan minum dalam bekas yg. pecah @ sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.
4. Jangan biarkan pinggan magkuk yg. telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.
5. Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)
6. Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan. Nanti makanan yg. dimakan adalah dari muntah syaitan.
7. Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan @ kebaikan. Takut-takut mati dalam perjalanan.
8. Jangan pakai kasut atau selipar yg. berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
9. Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
10. Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya.
11. Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
12. Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibubapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
13. Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak silaturrahim..
14. Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH s.w.t dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.
15. Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
16. Jangan banyak ketawa nanti mati jiwa.
17. Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang org kepada kita.
18. Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yg. teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH s.w.t.
19. Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.
20. Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.
21. Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makanan jin.
22. Jangan lupa membaca BISMILLAHIRRAHMANNIRAHAIM dan salam ketika masuk ke rumah dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.
23. Jangan memakai tangkal kerana ALLAH s.w.t tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakai tangkal ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal bukan kepadaNYA.
24. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata jangan sebab semuanya untuk kebaikan dan sesungguhnya ALLAH s.w.t itu lebih mengetahui. Yang baik itu adalah dari ALLAH s.w.t dan yg. buruk itu dari hambanya juga. Wallahuallam.

frensicksignature

Rabu, 24 Mac 2010

16 Kategori manusia yang tidak dapat menatap wajah Allah

Salah satu nikmat yang paling besar yang dikecapi oleh penduduk syurga ialah mereka dapat melihat dan menatap wajah Allah Azza Wajalla. Allah berfirman dalam Surah al Qiamah ayat 22-25


وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ

وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌ تَظُنُّ أَن يُفْعَلَ بِهَا فَاقِرَةٌ

Pada hari akhirat kelak, muka (orang-orang yang beriman kelihatan) berseri-seri; justeru mereka dapat menatap wajah Tuhannya. Sebaliknya muka (orang-orng kafir) serba muram dan pucat hodoh justeru mereka yakin akan menghadapi seksaan yang berat dan dahsyat.

Namun bagi orang yang bernasib malang mereka tidak akan dapat masuk syurga dan menatap wajah Allah . Golongan yang tidak akan dapat menatap wajah Allah yang mulia ialah :

1. Orang yang menjual janji setianya dengan Allah dengan harga yang tidak seberapa daripada habuan duniawi yang fana ini.(Orang bersumpah palsu) Allah berfirman :



إِنَّ الَّذِينَ يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللّهِ وَأَيْمَانِهِمْ ثَمَناً قَلِيلاً أُوْلَـئِكَ لاَ خَلاَقَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ وَلاَ يُكَلِّمُهُمُ اللّهُ وَلاَ يَنظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلاَ يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ)--- آل عمران : 77


Sesungguhnya orang-orang yang mengutamakan keuntungan dunia yang sedikit dengan menolak janji Allah dan mencabuli sumpah mereka, mereka tidak akan mendapat bahagian yang baik pada hari akhirat, dan Allah tidak akan berkata-kata dengan mereka dan tidak akan memandang kepada mereka pada hari Kiamat, dan tidak akan membersihkan mereka (dari dosa), dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya

2. Pemerintah yang menjauhkan diri dari suka duka rakyat, tidak peduli kepada penderitaan mereka dan tidak kesihan terhadap kemiskinan dan keperitan hidup yang dihadapi oleh mereka.


عن أبي مريم الأزدي رضي الله عنه قال:قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : (من ولي من أمور المسلمين شيئاً ,فاحتجب دون خلّتهم ,وحاجتهم ,وفقرهم, وفاقتهم, احتجب الله عنه يوم القيامة, دون خلّته , وحاجته , وفاقته, وفقره )


Abu Mariam al Azadi R.A. meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda :

“ Siapa yang memikul apa-apa jawatan atau tugas menguruskan orag Islam namun dia gagal memenuhi tanggongjawab dan dia mengelak daripada menyelesaikan keperluan mendesak, kepentingan, kemiskinan dan kepapaan umat Islam nescaya Allah akan mengelak (menjauhkan diri) daripadanya pada hari kiamat kelak daripada menyelesaikan keperluannya yang mendesak, kepentingan, kemiskinan dan kepapaannya pada hari tersebut.”

Hadith Sahih riwayat Abu Daud dan dianggap berstatus sahih oleh al Albani.

3. Orang Tua yang Berzina



عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال ( ( ثلاثة لايكلمهم الله يوم القيامة , ولا ينظر إليهم , ولا يزكيهم , ولهم عذاب أليم: شيخ زانٍ , وملك كذّاب , وعائل مستكبر ) أخرجه مسلم


Abu Hurairah R.A. meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. pernah bersabda:

“Tiga orang yang Allah enggan bercakap-cakap dengan mereka pada hari kiamat kelak. Allah tidak sudi memandang muka mereka, Allah tidak akan membersihkan mereka daripada dosa (dan noda) . Untuk mereka disiapkan seksa yang sangat pedih. (Mereka ialah ): Orang tua yang berzina, pemerintah yang suka berdusta dan fakir miskin yang takabbur.”

Hadith ditakhrijkan oleh Muslim.

4. Pemerintah Atau Kerajaan Yang Suka Berbohong (Dusta)

5. Orang miskin yang takabbur

6. Orang yang tak sudi menolong walau dengan mengajukan seteguk air.


في حديث ابي هريرة (……. ورجل منع فضل ماء , فيقول الله : اليوم أمنعك فضلي , كما منعت فضل مالم تعمل يداك


Dalam Hadith riwayat Abu Hurairah ada disebutkan prasa berikut: .. orang yang enggan memberi lebihan air minum (yang dia miliki kepada orang yang keputusan air minum). Sehingga Allah bersabda : Pada hari ini Aku akan menghalangmu daripada mendapat lebihan kurniaKu, persis sepertimana kamu menghalang orang lain daripada mendapat kurniaan yang bukan tangan kamu yang menciptanya.

7. Pembai’ah dan pengundi pemimpin kerana kebendaan


وعن أبي هريرة - رضي الله تعالى عنه - قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: ( ‏ ثلاثة لا يكلمهم الله يوم القيامة, ولا ينظر إليهم, ولا يزكيهم, ولهم عذاب أليم: رجل على ‏ ‏فضل ‏ ‏ماء ‏ ‏بالفلاة, ‏ ‏يمنعه من ‏ ‏ابن السبيل, ‏‏ ورجل بايع رجلا بسلعة بعد العصر, فحلف له بالله لأخذها بكذا وكذا فصدقه, وهو على غير ذلك, ورجل بايع إماما لا يبايعه إلا للدنيا, فإن أعطاه منها وفى, وإن لم يعطه منها لم يف ) متفق عليه.


Dalam hadith riwayat Abu Hurairah bahawa Rasulullah pernah bersabda

”Tiga orang Allah tidak akan bercakap cakap dengannya pada hari kiamat kelak. Malah Allah tidak akan menoleh (memandang) kepadanya, Allah tidak akan menyucikan dirinya (daripada dosa) . Sebaliknya disediakan untuknya seksa yang sangat pedih. Pertama; orang yang mempunyai bekalan air yang banyak di suatu kawasan lapang atau sahara tapi ia enggan untuk memberi minum ”Ibnu al Sabil” para musafir (yang kehabisan bekalan minuman ). Kedua; orang yang menawar untuk membeli barangan selepas asar dengan bersumpah atas nama Allah; bahawa dia akan membeli atau mengambil barang itu dengan harga tertentu.Janjinya itu dipercayai benar oleh penjual. Pada hal dia sebenarnya langsung tidak berniat untuk membelinya . Ketiga; orang membai’ah pemimpin (mengundi dan memilih atau melantik pemimpin) semata-mata kerana perhitungan keduniaan (kebendaan). Kalau orang yang dipilihnya itu memberikan janji habuannya maka barulah dia akan menunaikan kewajibannya. Kalau tidak ia akan bersikap enggan (atau ingkar).” (Hadith Muttafaqun ’alaihi)

8. Penderhaka Ibu Bapa

Rasulullah bersabda:


عن عبدالله بن عمر رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ثلاثة لاينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة :العاق لوالديه , والمرأة المترجلة المتشبهة بالرجال والديوث) صحيح أخرجه أحمد والنسائي


Abdullah Bin Omar R.A. meriawayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda:

“Tiga orang Allah tidak akan sudi memandang wajah mereka pada hari kiamat kelak: Penderhaka kepada dua ibu bapanya, wanita yang berlagak lelaki yang meniru kaum jantan dan golongan orang Daiyuth. Hadith sahih ditakhrijkan oleh Ahmad dan Nasaii

9. Wanita yang berlagak seperti lelaki (Tomboy)


عن عبدالله بن عمر رضي الله عنه قال :قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ثلاثة لاينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة :العاق لوالديه , والمرأة المترجلة المتشبهة بالرجال والديوث ) صحيح أخرجه أحمد والنسائي


10. Orang Lelaki yang Dayyuth

Suami atau bapa yang tidak lagi mempunyai rasa cemburu dan maruah diri sehingga membiarkan isteri berjahat dengan orang lain tanpa rasa cemburu dan marah

Apabila perasaan cemburu yang positif ini sudah tidak ada lagi dalam diri seseorang ; maka tidak ada usaha untuk menentang kemungkaran terhadap maruah keluarga atau diri sendiri. Dengan itu kejahatan akan bermerajalela.

11.Pengamal Budaya Kaum Luth



عن ابن عباس رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : (لاينظر الله - تعالى- إلى رجل أتى رجلاً , أو امرأة في الدّبر ) صحيح اخرجه الترمذي


Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda : Allah tidak akan sudi memandang wajah orang yang menyetubuhi lelaki atau mendatangi isterinya di duburnya. Hadith sahih ditakhrijkan oleh al Turmuzi

12. Pengamal Seks Abnormal

Golongan ini termasuk kalangan yang bernafsu terhadap binatang dan tergamak melakukan hubungan jenis dengan binatang .

13.. ”Al-Mannan” atau pemberi yang suka mengungkit-ungkit pemberiannya; baik lelaki mahupun perempuan.


عن ابي ذر رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم ثلاثة : ( لايكلمهم الله يوم القيامة , ولايزكيهم , ولهم عذاب أليم ) فقالها رسول الله صلى الله عليه وسلم ثلاث مرار , فقلت : خابوا وخسروا من هم يارسول الله قال: المنان والمنفق سلعته بالحلف والمسبل ازاره ) اخرجه مسلم


Abu Zar meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “ Tiga orang Allah tidak akan bercakap-cakap dengan mereka. Allah tidak akan membersihkan mereka daripada dosa (dan noda) malah disiapkan untuk mereka seksa yang sangat pedih. Baginda mengulang prasa itu tiga kali. Lalu (kata Abu Zar) aku pun menambah, malang , kecewa dan rugilah mereka ; siapakah mereka itu wahai Rasulullah?. Beginda menjawab al Mannan atau orang yang suka mengungkit-ungkit pemberiannya, orang yang melariskan barang jualannya dengan sumpah (palsu) dan orang suka melabuhkan pakaiannya ( kerana-menunjuk- nunjukan kekayaan ).

Hadith di takhrijkan oleh Muslim


14. Orang suka menunjuk-nunjuk kekayaan dengan pakaian labuh menyapu tanah dan berjalan di muka bumi dengan angkuh atau


المسبل إزاره المختال في مشيته


“Orang melabuh-labuhkan pakaian (menunjuk-nunjuk kekayaan dengan sikap boros) yang berjalan dengan cara bermegah-megah dengan diri sendiri.”

15. Penjual yang melariskan barang jualannya dengan cara berdusta dan membohong



عن ابي ذر رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ثلاثة لايكلمهم الله يوم القيامة , ولا يزكيهم , ولهم عذاب أليم : المسبل إزاره , والمنان , والمنفق سلعته بالحلف الكاذب ) أخرجه مسلم في كتاب الإيمان


Abu Zar meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda :

Tiga orang Allah tidak akan bertutur kata dengan mereka. Allah tidak akan membersihkan mereka dan untuk mereka disediakan azab yang sangat dahsyat… penjual yang melariskan barang jualannya dengan sumpah palsu.

16.Isteri yang tidak berterima kasih terhadap suami


عن عبد الله بن عمر رضي الله عنهما قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ( لاينظر الله إلى امرأة لاتشكر لزوجها وهي لاتستغني عنه ) صحيح أخرجه النسائي وصححه الالباني


Abdullah Bin Omar R.A. meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. pernah bersabda: “Bahwa Allah tidak akan memandang muka isteri yang tidak berterima kasih (kufur nikmat) kepada suaminya. Pada hal dia sendiri tidak boleh tidak memerlukan kepada suaminya itu.”

credit to someone who gave me this, dah lupa siapa yang bagi...



frensicksignature

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails