Ahad, 31 Januari 2010

Terlalu Banyak Perumpamaan | Rantaian Makanan

Bangau oh bangau kenapa engkau kurus?
Macam mana aku tak kurus, , ikan tak mahu timbul 2x

Ikan oh ikan, kenapa tak mahu timbul?
Macam mana aku tak nak timbul, rumput panjang sangat 2x

Rumput oh rumput kenapa panjang sangat?
Macam aku tak panjang, kerbau tak makan aku 2x

Kerbau oh kerbau, kenapa tak makan rumput?
Macam mana aku nak makan, perut aku sakit 2x

Perut oh perut, kenapa engkau sakit?
Macam mana aku tak sakit, makan nasi mentah 2x

Nasi oh nasi, kenapa engkau mentah?
Macam mana aku tak mentah, kayu api basah 2x

Kayu oh kayu, kenapa engkau basah?
Macam mana aku tak basah, hujan timpa aku 2x

Hujan oh hujan, kenapa timpa kayu?
Macam mana aku tak timpa, katak panggil aku 2x

Katak oh katak, kenapa panggil hujan?
Macam mana aku tak panggil, ular nak makan aku 2x

Ular oh ular, kenapa nak makan katak?
Macam mana aku tak makan, memang makanan aku 2x


***


Pernah dengar pasal rantaian makanan? Atau rantai makanan? Kalau tak, pernah dengar lagu “bangau oh bangau”?

Mesti pernah kan? Lagu bangau oh bangau tu salah satu contoh paling senang nak faham tentang rantai makanan. Macam mana? Ok, aku bagi konklusi tentang lagu tu dari segi peta minda.

Macam ni: -

Bangau kurus sebab tak makan ikan, ikan tak timbul sebab rumput panjang, rumput panjang sebab kerbau tak makan rumput, kerbau tak makan rumput sebab sakit perut, perut sakit sebab makan nasi mentah sebelum tu, nasi mentah sebab tak boleh nak d masak kerana kayu api basah, kayu api basah sebab hujan, hujan turun sebab katak panggil, katak panggil hujan sebab takut ular nak makan. Dari segi gambaran pendeknya macam ni :

Bangau – Ikan – Rumput – Kerbau – Perut – Nasi – Kayu Api – Hujan – Katak – Ular

Atau sebenarnya bermula dari : -

Ular - Katak - Hujan - Kayu Api - Nasi - Perut - Kerbau - Rumput - Ikan –Bangau

Kalau ular tak cuba nak makan katak, tentu katak tak panggil hujan, tentu hujan tak turun. Kemudian tentu kayu api tak basah dan menyebabkan nasi tak boleh dimasak dan terus mentah sehingga dimakan oleh kerbau. Kemudian kerbau sakit perut dan tak lalu nak makan rumput menyebabkan rumput jadi panjang lalu ikan pun tak dapat nak naik ke permukaan. Ini menyebabkan bangau sukar nak makan ikan dan hasilnya, kurus la bangau tu.

So, apa point yang aku nak tunjukkan kat sini?

Cuba kita fikirkan, kalau la ular tu tak cuba nak makan katak, boleh tak bangau tu jadi kurus? Mungkin boleh mungkin tidak. Tapi dari segi logiknya, dan dari pandangan ruang lingkup cerita ni, sama sekali tidak kan?

Macam tu la dengan the real life kita. Tak kan boleh lari dari “rantai makanan” kita dengan orang lain.

Pernah tak kita terfikir orang yang hidup pada masa dahulu boleh menentukan hidup orang masa depan? Macam karut pun ada jugak kan? Baiklah kita amik satu contoh.

Seorang jurutera yang hebat telah membina sebuah kapal yang sangat hebat dan dijangka tak kan tenggelam. Namun, dalam perjalanan kapal itu yang pertama, ia telah melanggar bongkah ais dan akhirnya tenggelam. Kemudian beberapa tahun selepas itu muncul beberapa orang pengarah dan penerbit berminat untuk mengadaptasikan cerita tentang kapal yang hebat itu ke dalam filem mereka. Lalu muncul la apa yang kita sudah sedia maklum filem paling box office sepanjang zaman iaitu TITANIC.

Pernah tak kita terfikir, kalau la tak kerana keangkuhan jurutera pada masa itu belagak mengatakan bahawa kapal mereka tak kan tenggelam, tentu kelasi dan anak – anak kapal akan lebih berwaspada. Kalau lah mereka nampak bongkah ais lebih awal tentu kapal mereka tak kan berlanggar dan seterusnya tenggelam. Maka tidaklah wujud cerita Titanic tu. point paling best ialah ; Leonardo DiCaprio tak kan terkenal.

Apa kaitan Leonardo DiCaprio dengan kapal tu? atau pun soalan paling bagus apa kaitan dia dengan cerita ni?

Leonardo DiCaprio adalah watak utama cerita Titanic. So cuba kita fikir balik. Kalau kapal tu tak tenggelam mungkin sebahagian besar penduduk dunia yang minat tengok wayang tak kan kenal siapa tu Leonardo DiCaprio. Faham?

Macam mana seorang (atau mungkin beberapa orang ) jurutera yang tidak ada kaitan langsung kehidupannya dengan seorang pelakon boleh mengubah kehidupan dan membuatkan pelakon itu terkenal hanya dengan berlakon tentang cerita yang berkaitan dengan kapalnya.

Contoh lain yang lagi senang, aku rasa la ;

pasal P Ramlee.

Kalau la dalam cerita Nujum Pak Belalang, tak ada skrip “Oh yang begitu tu..!!!”, mesti mesti dan mesti artis Senario especially apek tak kan tiru gaya lawak macam tu seterusnya tak ada syarikat Gitu – gitu production sekarang nie. Kan?

“Ala yang gitu - gitu tu”

Maknanya, hidup kita nie banyak dipengaruhi dari sejarah masa lalu dan apa yang berlaku pada masa lalu. So, jangan la lepas nie nak belagak kata hidup kita nie berdasarkan apa yang kita usahakan sendiri. Kalau tak ada tak kerana tokoh ilmuan dan tokoh sains dahulu kala, kita takkan dapat nikmat hidup macam nie, dengan teknologi sekarang. Tapi kalau tak ada Albert Einstein, kita tak kan dapat solve banyak masalah yang berkaitan dengan sains. Namun begitu, kalau tak ada Sir Isaac Newton, Albert Einstein mungkin tak kan dapat ilham nak buat satu rumus yang amat berguna untuk kita semua.

Dan lagi best, kalau tak ada sarjana islam yang hebat masa dulu, tentu Sir Isaac Newton tak kan dapat jawapan kenapa buah epal boleh jatuh kat kepala dia. Dan kalau sarjana islam tu tak apply apa yang ada dalam kitab Al – quran, tak kan keluar ilmu yang berguna tu.

Nampak tak perkaitan antara semua tu?

Kaitan macam ni jugak la yang membuktikan bahawa kita tak boleh nak melupakan sejarah kita, tapi ingat ;

“Orang yang tidak mengenang sejarah adalah yang tidak mempunyai jati diri namun yang terlalu mengagungkan sejarah adalah yang tidak mempunyai wawasan dan masa depan.”

Sekarang nie aku nak cerita dalam lingkungan student macam aku jugak. Dari segi kehidupan student, banyak sebenarnya yang boleh kita tengok yeng berkaitan dengan rantaian nie.

Contohnya, kalau kita berkawan dengan ramai orang, tentulah kita dapat banyak Rantaian atau kabel untuk buat sesuatu (macam nak cari kerja contohnya, sayang sangat sebab aku tak banyak kabel). Dan ini tentu memudahkan kerja kita. Siapa sangka yang kawan kepada kawan kepada kawan kita suatu hari nanti boleh jadi orang yang tolong kita tak pun jadi kawan karib kita. Mana tahu.

The point is, jangan sombong dengan orang walaupun kita tak kenal diorang. Tapi itu bukan alsan untuk mencapap atau melayan karenah semua orang. Ada jugak yang nak ambil kesempatan Kat kita, jadi pandai – pandailah tentukan yang mana ok tau tak. (amat malang jugak sebab aku tak pandai nak melayan orang dan aku bukan jenis peramah)

P/s : bercerita pasal kabel, tengah sakit hati sekarang sebab dipermainkan oleh wireless, nak pakai kabel tak cukup panjang. asyik buang masa dengan menunggu wireless ok. kalau tak bagi orang nak berinternet cakap awal - awal. tak payah aku nak buang masa.
frensicksignature

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails