Isnin, 31 Ogos 2009

Siapa yang haramkan?

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya…” [24:31]

Cerita nie aku amik dari bulletin yang friends aku post kat friendster.

baca sampai habis, pastu komen Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di malaysia Ahli ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di ipta dan ipts di malaysia ini berikutan dengan faktor faktor kesihatan.

Ini kerana pelajar pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini. Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yg kurang dan menyebabkan kepala yg melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yg tidak memakai tudung.

Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ni sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yg sekiranya tidak deteliti tidak akan nampak.adakah kerajaan malaysia takut akan hal ini.yang dulu begitu marah terhadap Singapura yg memberhentikan 2 org murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah.

Ape sudah jadi dengan isu ini?? di diam begitu sahaja.Sekarang ape sudah jadi.. paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih.Sekarang malaysia sanggup mengHARAMKAN pemakaian tudung. Pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa apa dengan isu ini.

Ini kerana semuaya terletak di tangan menteri menteri di Malaysia. bagaimana pula dengan Pak Lah yg selalu menjadi imam di masjid masjid?? adakah die juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini?? jadi bagaimana seorang imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia UIAM).International Islamic University Malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi. universiti ini dahulu yg mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja terhadap isu pengharaman tudung ini. apa sudah jadi dengan Malaysia sekarang??

MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama islam. kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita islam wajib memakai tudung. isu ini sengaja tidak digembar gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun ape-ape reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. adakah malaysia sudah lemah... pihak kementerian juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah.

Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-

1)TUDUNG SAJI
2)TUDUNG PERIUK
3)TUDUNG TERMOS
4)TUDUNG CAT

Hahaha, kelakar tak? Pada yang dah baca memang tak kelakar, lawak dah basi la katakan. Tapi perasan tak yang korang dan kita sebenarnya dah apply benda nie? maaf la kalau aku terkasar bahasa, kalau yang terasa tu aku minta maaf banyak – banyak. Bukan nak menuding jari atau nak tunjuk baik atau nak salahkan sesiapa. Cuma nak menegur dengan cara yang aku rasa ok la. (nak cakap berhikmah macam masih tak boleh).

Cuba kita tengok, kalaulah perkara macam nie berlaku, agak – agak melatah tak orang kita? mungkin ada memberontak atau jugak yang nak buat demonstrasi. Tapi tak sedar berapa orang yang dah “haramkan” tudung nie dalam diri diorang. Maafkan aku sekali lagi jika korang terasa, mungkin cara hidup yang lain buat ada sesetengah dari kita rasa tak kisah sangat kalau tak bertudung nie, asalkan hati baik. Tapi kita kena ingat, perintah nie dah ada dalam kalam Allah. Maknanya dah tak boleh nak berdalih lagi tau. Kalau yang perempuan tu berdosa kalau tak bertudung, yang lelaki lagi berdosa kalau tak menegur.

Ala cakap senang la saf. memang pun, agak sukar la nak menegur mereka – mereka yang berkaitan nie. orang rapat dengan kita lagi susah nak ditegur dari orang luar.tak yah cakap banyak, aku pun susah jugak nak tegur orang sekeliling aku. kawan rapat aku jugak ada yang macam tu. kadang aku rasa tak yah tegur pun tak pe (Naudzubillah). Mana tak nya, kalau dah hari – hari macam tu, kita jadi biasa je, tak de nak rasa bersalah.

Hari tu aku pergi bazaar kat hometown aku, rasa best sangat sebab dah lama tak jenguk. Bazaar yang bagi aku paling besh. Tapi yang tak besh nye bila aku nampak ramai couple dok syok jalan – jalan dengan tak rasa bersalah. Yang perempuan cantiknya punya body kasi tayang kat orang lain, yang lelaki punya la bangga dengan “awek” diorang sampai peluk bahu lagi. Kesian aku tengok diorang tu (Jealous pun ada gak). Pernah jugak aku jalan – jalan dengan kawan perempuan tapi tak la sampai nak berpeluk. Maybe sebab masa tu kau bukan couple saf. Memang la, tapi kalau couple pun boleh jadi lesen ke korang nak berpeluk? Masa nie la aku teringat kata – kata ustaz yang aku rasa korang pun selalu dengar :

“Ramai orang yang berpuasa hanya dapat lapar dan dahaga sahaja...”

Aku rasa aku pun termasuk dalam golongan tu kot. Sebabnya? Mana tak nya, kalau dah keluar jalan je nampak pemandangan yang “indah” macam mana tu? dah tu bukan nak elak pun. Tak ke sia –sia je puasa tu? harap – harap la lepas nie aku dan korang jugak dapat apa yang sepatutnya. Amin…

Korang korang dan korang jangan marah aku ye kalau terasa. Think positive, kalau ada yang terasa maknanya tu positive result. Maknanya ada terdetik dari hati korang untuk faham yang apa yang kita buat tu tak betul. Kalau hati kering tak pun orang cakap dalam bahasa kasar hati mati. Tak kan tersa punya kalau dah beratus kali kena tegur, so korang kena bersyukur sebab terasa.

Korang, korang dan korang. Janganlah korang aim aku pulak lepas nie. nak boikot aku. aku tau la kali rasanya agak drastic sikit aku punya post.

p/s : dalam mood takut – takut.
frensicksignature

2 ulasan:

SirAdib.com berkata...

Bro, mmg best post ni. MashaAllah. And kalau nak tegur pun ada caranya. Contoh la, kalau nampak kawan kita tak pakai tudung, tak boleh jugak sound diorang kan? Takut nampak macam kita ni memaksa diorg. Nabi sendiri kata tak boleh paksa.

Cara yang paling effective adalah mengajar diorang step by step. Mungkin ada yang tak pernah bayang azab kubur dan neraka. Mungkin ada yang tak tahu hukumnya. Sangkaan terhadap orang lain perlu baik.

SaF_FreNsiCk berkata...

tu yg bagi aku mslh bsr jugak...
dah bosan dengar dorg reply :

"kau tu baik sgt ke nak tegur org?"

dunia dunia...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails